KAKAO PRAH
Sirovi kakao, u zrnu, komadićima ili u prahu, smatra se, prema svojim nutritivnim svojstvima, jednom od najhranjivijih namirnica na svijetu.
Kakao štiti organizam od utjecaja slobodnih radikala,smanjuje stres i depresiju,štiti od bolesti srca i krvnih žila,štiti od mnogih vrsta raka,odličan je izvor željeza,regulira razinu šećera i kolesterola,potiče bolje pamćenje i koncentraciju,smanjuje opasnost od srčanog udara,pomaže u regulaciji krvnog pritiska.
Kakao sadrži više od 300 hemijskih supstanci s pozitivnim učinkom na zdravlje.
Po svojem sastavu, kakao je iznimno bogat antioksidansima koji su odgovorni za ukupno zdravlje organizma.
Antioksidansi štite Vaš organizam od bolesti i od slobodnih radikala koji su glavni uzrok starenja.
Kakao sadržava najvišu koncentraciju antioksidanta u usporedbi s bilo kojom namirnicom u svijetu. Ti antioksidanti uključuju polifenole, katehine i epikatehine.
Recepti:
*Topli kakao
Punomasno mlijeko, kakao prah i šećer: 2 čajne kašikice kakao praha umješajte u 2 čajne kašikice šećera i zajedno otopite u 2,5 dcl toploga mlijeka. Za ekstra okus dodajte prstohvat cimeta.
*Jednostavan kolač s kakaom:
Uzeti kao mjeru čašu od 2 dcl i u veću zdjelu umiješati:
2 čaše šećera,
2 čaše brašna,
2 čaše jogurta,
1 prašak za pecivo,
1/2 čaše ulja,
3 kašike kakao praha.
Smjesa se dobro izmiksa dok ne postane ujednačena.
Peći na 200°C oko pola sata.
Napraviti preliv od:
10 kašika šećera
20 kašika mlijeka
½ margarina
3 kašike kakao praha
Sve sastojke prokuhati dok ne postanu ujednačena masa.
Ohlađeni kolač isjeći na kocke i sipati preliv preko njega.
Sačekati pola sata i servirati.
Prijatno.